קורסים קרביים לבנות

איך בנות מתקבלות לקורסים קרביים?
בכדי להתקבל לטייס, חובלים או "סנפיר" (צוללניות מים רדודים – יחידה של היב"ן) צריך לעבור מיונים נפרדים, מבחנים פסיכוטכניים וגיבושים.
בכדי להתקבל לשאר התפקידים צריך לסמן במנילה את מקצועות הלחימה בדירוג גבוה ואם יש לכן נתונים מתאימים אז תזומנו ל"מיון שדה לוחמות" שזה גיבוש בנות לתפקידי לחימה.

עופרי סרבי, מספרת:
"את הגיבוש לוחמות שלי אני עברתי במחנה דותן שליד חדרה. היינו 3 אוטובוסים מפוצצים בנות מכל הארץ, בנות שבאו עם מחשבה להיות לוחמות.
לאחר קליטה ארוכה מאוד וחלוקה לצוותים פגשנו לראשונה את המפקדת, שאמרה לנו מהרגע הראשון- זמנים זה קודש ואין לזלזל בכך, יש לבצע את כל המשימות בצורה הטובה ביותר ואין להשאיר חברים מאחור. היא נתנה לנו זריקת מוטיבציה כשאמרה שהגיבוש הוא רק 24 שעות בהן אנחנו צריכות להוכיח את עצמנו בתור לוחמות ולנצל את הזמן שאנחנו נמצאות במחנה כדי להבין מה המשמעות להיות לוחמת בצבא ההגנה לישראל.
לאחר בוחן בר-אור (ריצת 2000, 86 כפיפות בטן ו48 כפיפות מרפקים) לקחו אותנו לארוחת צהריים. האוכל לא היה משהו בכלל, אבל מבחינת הצוות זה היה זמן טוב להכיר אחת את השנייה קצת יותר טוב ולהתגבש.
בערב לקחו אותנו לשיחה עם מנהל הגיבוש, שהסביר לנו מה הוא מחפש בבת לוחמת ואיזה אופי דרוש. בין הדברים בלטו: כריזמה, מנהיגות, אומץ, יכולת התמודדות עם לחצים, עצמאות וביקורת עצמית. בנוסף לכך הוא עודד כשאמר שאין הגבלה למספר הבנות הלוחמות בצה"ל, כל מי שמתאימה מתקבלת- אבל צריכה להיות מתאימה…
לאחר מכן לקחו אותנו לפעילות הבודקת עבודה צוותית. משהו לא רציני עם שקי חול ואיזה נהר שצריך לעבור. הרעיון זה לבדוק מנהיגות, יצירתיות והשתלבות בקבוצה. הקאצ' הוא שיש 4-5 בוחנות, שרושמות כל דבר שאת עושה ואומרת. אז בקטע הזה צריך לזכור לא להיות יותר מידי אקטיבי אבל גם לא להיות פאסיבי, פשוט להיות עצמכן ולזרום.
שעת הת"ש הייתה ההפסקה הראשונה שלנו באותו היום ורוב הבנות ניצלו את הזמן לטלפונים וסידור הדברים לקראת היום למחרת- שהיה צפוי שיהיה עמוס אפילו יותר מהראשון.
אז באמת כבר ב5 בבוקר הקפיצו אותנו מהמיטות, 7 דקות להתארגן וריצת בוקר. אחריי כל הטרטורים לקחו אותנו למשימה הראשונה של היום- זחילות. אחריי חצי שעה של זחילות על אבנים ועצים לא נראה לי שהייתה מישהי שיצאה בלי שפשופים רציניים במרפקים ובברכיים. אם זה לא הספיק גם בשביל שיתפסו השרירים בגב כמו שצריך נתנו לנו לרוץ עם אלונקות הלוך חזור בלי סוף. כאשר שוב בכל אחד מהדברים האלה יש את הבוחנות שלא מזיזות ממך את העניים. הקטע בדברים האלה זה לא להישבר ולקחת אחריות על הצוות- להישאר ביחד בלי פורשים.
לקראת סוף הגיבוש לקחו אותנו לראיון אישי בו שאלו אותנו שאלות שמתייחסות להסתגלות למסגרת, פעילות חברתית, קשיים שהיו בעבר ובעיתיות עם סמכויות. בראיון כדאי לספר את האמת- האמת שהצבא רוצה לשמוע.
ברגעים האחרונים של הגיבוש יש הסברה של כל החיילות הקרביים לבנות ומילוי שאלונים: איזה חייל את הכי מעדיפה, משוב אנונימי לגיבוש ואילו בנות מהצוות את חושבת שהיו מתאימות להיות לוחמות. כמובן שבסוף הייתה שבירת דיסטנס עם המפקדת שהכניסה לנו רעל לחייל שלה (הנדסה קרבית).
אלה הם התכנים בגיבוש לוחמות, ובסופו של דבר אני חושבת שגם אם לא תעברו את הגיבוש לפחות תישארו עם החוויה וכמה חברות חדשות. בכל מקרה כדאי להשקיע קצת לפני ולהגיע מוכנות מבחינה פיזית. ולזכור שלא משנה מה, לא לוותר! בסופו של דבר הכול נגמר…"

לאן אפשר להתקבל?
התפקידים המוצעים הינם רבים ומגוונים, כמעט כולם דורשים מהבנות להוסיף שנה לשירות החובה שלהן (לא קבע למי שחשבה..) נפרט כאן על כמה מהתפקידים המרכזיים:
"קרקל": כפי הנראה, התפקיד הנחשק ביותר בקרב הלוחמות. "קרקל" (החי"ר הקל) הינו גדוד ששייך לנח"ל וקולט אליו לרוב בני ובנות גרעין שמתגייסים/ות לשם ביחד כקבוצה. הגדוד מתפקד כגדוד חי"ר לכל דבר עם פלוגה רובאית, מסייעת ופלחו"ד. המסלול שעוברים כולל טירונות חי"ר מלאה, אימון מתקדם וחלוקת פק"ליסטים (קלעית, מטול, RPG, קשרית וכד'). הבעיה העיקרית עם "קרקל" היא סוג הפעילות שהגדוד מקבל…. כבר שנים (פרט לאירועים בודדים) שהגדוד תופס את הגזרות הדרומיות ביותר שיש לצה"ל להציע: עוטף אילת, גבולות מצרים וירדן… ככה שהבנות שם לוחמות אמיתיות בכל רמ"ח אבריהן, אך ה"פעילות" מסתכמת כמעט תמיד במעצר סודנים מסכנים שחוצים את הגבול לישראל או מרדפים אחרי מבריחי סמים במטעי המנגו של הערבה….
טייס/חובלים: אין הרבה מה לפרט על תפקידים אלו במסגרת כתבה זו…. אליהם לא מתקבלים דרך גיבוש לוחמות. בוגרת קורס טייס בכל אחת מהמגמות (קרב, תובלה, נווטים, מסוקים ומכוננים) וכנ"ל בוגרת קורס חובלים במגמת: שייט, אלקטרוניקה או מכונה. תפקידים אלו דורשים חתימה ארוכה לשירות קבע ומציעים מגוון רחב של תפקידים מאתגרים, קשים ומיוחדים. מתאים במיוחד לבנות שרוצות לשבור את הסטיגמה… "הטובים לטייס, הטובות לטייסים"…
לוחמות מג"ב: משמר הגבול מציע לבנות את התפקיד הכי מבצעי כיום. הלוחמות במג"ב עוברות טירונות רובאי 05 מלאה, אימון מתקדם והכשרות נוספות בתחומי לחימת שטח בנוי, קרב מגע, מעצרים, פיזור הפגנות ועוד. הבנות במג"ב משולבות באופן מלא בפעילות הבט"ש – תופסות מחסומים, מבצעות סיורים רגליים ורכובים ומשמשות כוח לתגובה להתפרעויות בשטחים בעיתיים. מג"ב פועל בכל רחבי הארץ, אך עיקר העבודה נעשית באזור יהודה ושומרון ומעברי הגבול עם ירדן ומצרים.
לוחמות הנדסה קרבית – אב"כ: כוח מיוחד של חיל ההנדסה הקרבית המפעיל לוחמים ולוחמות כנגד נשק לא קונבנציונאלי. טירונות 03 והכשרות רבות ומגוונות בתחום הפעלת אמצעי גילוי וזיהוי של חומרי הלחימה הכימיים, טיהור ותרגולת אב"ך וכו'. בתכלס, רוב הזמן לא עושים הרבה וסתם תוחנים אתכן בעבודות גרועות ובט"ש (מחסומים וקווים בגזרות קרות).
"סנפיר" –צוללניות מים רדודים: יחידה של חיל הים העוסקת בביטחון נמלים. הלוחמות עוברות קורס צלילה ושייט על כל מי כלים. קורס מעניין מאוד ומגוון (וגם תורם לאזרחות). בפועל, כמעט לא תראו פעילות, וכנראה שלא תעסקו יותר מדי בתפקיד אליו הוכשרתן…. אבל עדיין מגניב לצלול מתחת לספינות צה"ל בחיפוש אחר פצצות. (לא ניתן להגיע לתפקיד זה דרך גיבוש לוחמות)
לוחמת מודיעין שדה: לא להתבלבל! לא מדובר בתצפיתניות (שזה תפקיד במוד"ש שהוא אחד החשובים והקשים ביותר שפתוחים לבנות, אך עדיין לא קיבל מעמד לוחם), אלא בלוחמות איסוף בדיוק כמו הבנים. טירונות מלאה ואימון מתקדם בו תלמדו על האמצעים השונים הקיימים בחיל. הגדוד היחיד שפתוח בפני הבנות הוא 414 שתופס את גזרת דרום הארץ, וזה אומר עבורכן בנות – שעות על גבי שעות של תצפיות רגליות או רכובות אל עבר המדבר הריק….. תפקיד מעניין, אבל לא ממש מלא באקשן…
לוחמת חת"ם (תותחנים): חיל התותחנים פותח בפני הבנות 3 תפקידי לחימה: "מנתץ" (M.L.R.S), מ.ט (משנה טכני) ואיכון. בתפקיד הראשון מדובר במפעילת מערכת נשק מתקדמת ביותר בעלת עוצמת האש הגדולה ביותר שיש לצה"ל כיום (החיסרון הבולט הוא שפרט למלחמה, לא תזכו להפעיל אותו באמת…). שני התפקידים האחרים עוסקים בהכוונת אש, תיאום תקיפות וקישור בין הכוחות בשטח הזקוקים לסיוע לבין סוללות התותחים. אומנם תהיו בשטח ותהיו חלק מהכוחות הלוחמים, אך לא מדובר ב"קילריות" שטוענות פגזים לתותח…

מפעילת מזל"טים: אסור ממש לפרט, תפקיד לחימה מעניין מאוד ובמרכז העניינים. קשה מאוד להתקבל אליו ולרוב מדובר בבנות שנפלו מקורס טייס. (לא ניתן להגיע לתפקיד זה דרך גיבוש לוחמות)
לוחמת נ"מ: חיל האוויר מציע מגוון תפקידים לבנות הכולל הפעלת מערכות נשק מתקדמות כגון טילי נ"מ, מכ"מים וכו'. תראו כאן הרבה שטח והרבה אימונים. נסיעות בהאמרים ונגמ"שים עם כלים מטורפים עליהם. תפילו מזל"טים כחלק מההכשרה שלכן. אך החדשות הרעות הן שהסיכוי שתעשו משהו בשירות שלכן שקשור לנ"מ שואף ל-0….. אחרי ההכשרה יפעילו אתכן בעיקר בבט"ש הרגיל באזורים לא מסוכנים)
לוחמת פלח"צ: פלוגת החילוץ וההצלה של פיקוד העורף היא אחת היחידות המעניינות ביותר שיש בצה"ל. לא מדובר כמובן ביחידת החילוץ האוויר (669), אלא ביחידה שמתעסקת בחילוץ פצועים ולכודים בזירות מורכבות מאוד כגון תאונות דרכים , רעידות אדמה, התהפכות רכבות וכד'. בשנים האחרונות פעלה היחידה במספר אירועים בארץ ובחו"ל (למשל אחרי רעידת האדמה בטורקיה, אז נשלחו צוותים לסייע ואף חילצו ישראלים מבין ההריסות). ההכשרה הינה מגוונת ומעניינת מאוד וכוללת הפעלה ושימוש בכלים כבדים (דחפורים, רתחות, דיסקים, מנופים..) וכן טיפול וסיוע לפצועים. הבעיה העיקרית ביחידה הזו היא שנדיר שהיא פועלת במשימות הייעוד שלה…. את רוב הזמן מעבירים הלוחמים והלוחמות בבט"ש. תופסים גזרות כגון גבול ישראל-מצרים בהן לא קורה הרבה….

"עוקץ": יחידת הכלבנים שלצה"ל פתחה את שעריה לבנות לפני מספר שנים. אך לא מדובר בתפקיד של נוהגת כלבי תקיפה. באפשרותכן ללמוד לנהוג בכלב חילוץ והצלה או גישוש. תפקידים מאוד חשובים ומאוד מעניינים. מתאים אך ורק לאלו מכן שבאמת אוהבות כלבים ומוכנות להפוך את זה לחייהן.
לוחמת שריון: לא קרה, לא קורה ולא יקרה……. ואל תתבלבלו… מדריכות שריון (או מדריכות יח"ש בכלל) הן לא לוחמות, הן מבצעות תפקיד חשוב וקשה, אבל רק אלוהים יודע למה הן שמות רקע אדום בכומתה…
הערה – חשוב לציין שכמעט בכל התפקידים המפורטים כאן ניתנת האפשרות לבנות לצאת לקורס מפקדות וקורס קצינות (כן, במגמה קרבית ביחד עם הבנים).
זהו, מקווה שהכתבה הזאת תעזור לכמה שיותר מתלבטות….. מחכה לשמוע את ההערות שלכן בפורום.
ותודה לעופרי וסביון שעזרו בהכנה הכתבה.
מנהל הפורום.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *